Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Závadná reklama v roce 2018

Mgr. Lenka Fričová

vedoucí oddělení matrik a státního občanství

  • 06. 03. 2019 00:00

Sdílet článek

Předmět žádosti: Žadatel žádal o poskytnutí informací ohledně reklam, které Krajský úřad Libereckého kraje (dále jen KÚ LK) či podavatelé podnětů shledávají závadné v tom smyslu, jak to vyplývá z následujících bodů odst. 3, § 2, zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy:

a) Reklama nesmí být v rozporu s dobrými mravy, zejména nesmí obsahovat jakoukoliv diskriminaci z důvodů pohlaví,

b) nesmí ohrožovat obecně nepřijatelným způsobem mravnost,

c) snižovat lidskou důstojnost,

d) obsahovat prvky pornografie a násilí.

A to vždy v rozmezí od 1. 1. 2018 až do 31. 12. 2018.

 

A) Žádal o poskytnutí informace o počtu podnětů ohledně reklamy, kterou podatelé podnětů shledávají závadnou ve smyslu uvedeném výše.

B) Žádal o poskytnutí informace o počtu zahájených správních řízení:

a) na základě vlastního šetření,

b) na základě obdržených podnětů.

C) Žádal o kopie rozhodnutí vzešlých ze správního řízení a obrazový materiál reklam, jež byl součástí materiálů a důkazních prostředků pro správní řízení, které KÚ LK v rozmezí od 1. 1. 2018 až do 31. 12. 2018 vedl, ukončil nebo v nich zahájil řízení.

D) Žádal o poskytnutí anonymizovaných kopií vyrozumění podatelům podnětů o důvodech nezahájení správního řízení, které KÚ LK odeslal odmítnutým podavatelům v případech, kdy se rozhodl řízení nezahájit a obrazový materiál související s danými případy.

 

K nadepsané žádosti sdělil KÚ LK následující informace:

  1. V období od 1. 1. 2018 do 31. 12. 2018 Krajský úřad Libereckého kraje neobdržel žádný podnět na reklamu, kterou by podatel shledal závadnou podle výše uvedeného vymezení,
  2. V období od 1. 1. 2018 do 31. 12. 2018 Krajský úřad Libereckého kraje vlastní dozorovou činností neprováděl šetření ani kontroly u subjektů v předmětné věci, neshledal důvody k zahájení správního řízení, a tedy nezahájil správní řízení na reklamu, která by mohla být shledána závadnou podle výše uvedeného vymezení,
  3. Vzhledem ke skutečnosti, že v předmětné věci Krajský úřad Libereckého kraje nevedl v období od 1. 1. 2018 do 31. 12. 2018 žádná správní řízení, nelze poskytnout anonymizované kopie rozhodnutí, obrazové materiály, případně další důkazní prostředky k reklamě podle výše uvedeného vymezení, související s řešenými případy,
  4. Vzhledem ke skutečnosti, že v předmětné věci Krajský úřad Libereckého kraje vlastní dozorovou činností neprováděl v období od 1. 1. 2018 do 31. 12. 2018 v předmětné věci žádná předběžná šetření u subjektů, a tedy nebylo třeba rozhodovat o odložení věci a vyrozumívat o tom podatele, nelze poskytnout anonymizované kopie usnesení o odložení věci a vyrozumění podatelům o odložení věci, obrazové materiály, případně další důkazní prostředky k reklamě podle výše uvedeného vymezení, související s řešenými případy.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky