Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vyjádření ministerstva životního prostředí k aktuálnímu dění ohledně dolu Turów

Blanka Freiwilligová

odborný zaměstnanec oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 25. 01. 2022 11:21
  • Turów

Sdílet článek

Přinášíme vyjádření Ministerstva životního prostředí ČR k tvrzení nestátních skupin ohledně vývoje jednání mezi Českou republikou a Polskem kvůli hnědouhelnému dolu Turów.  

„Děkujeme ministerstvu životního prostředí, že uvádí společné prohlášení organizací Společně pro vodu a Frank Bold na pravou míru,“ podotýká Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Znění prohlášení:

Ministerstvo životního prostředí se na Evropskou komisi obrátilo jednak podle čl. 259 Smlouvy o fungování EU (30. 9. 2020 podnět ke stanovisku EK, dnes běžící řízení před Evropským soudním dvorem), ale také podle čl. 12 rámcové směrnice o vodách, kde jsme Evropskou komisi informovali, že Česká republika identifikovala záměr „Pokračování těžby hnědouhelného ložiska Turów“ jako významný problém související s ochranou vod na svém území, který zároveň nemůže vyřešit sama. Ve svém odůvodněném stanovisku však Evropská komise neshledala porušení této směrnice a odkázala ČR na běžící žalobu.   

Pro Českou republiku i Polsko je podle MŽP nejlepším řešením vzájemná dohoda, která nám dává do ruky mnohem širší kontrolní mechanismy a záruky, než jí poskytuje současná evropská legislativa. Cílem ČR musí být ochrana životního prostředí obyvatel postižených obcí a Libereckého kraje. To připravovaná smlouva zaručuje včetně finančních kompenzací již probíhajícího monitoringu, tak i prostředků na výstavbu vodovodů v daném území. 

Ondřej Charvát, tiskový mluvčí MŽP ČR
 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky